Ónémetjuhász, avagy a hosszúszőrű németjuhász kutya

A német juhászkutya kialakulása

Max von Stephanitz

Max von Stephanitz

1899. április 22-én  Max von Stephanitz kapitány megalakította a  Der Verein für Deutsche Schäferhunde (SV) német juhászkutyás egyesületet. Ő volt az aki felismerte, hogy a juhászkutyák fennmaradásának záloga az lehet, ha az északi és déli juhászkutya fajták előnyös tulajdonságait ötvözik és ebből létrehoznak egy nemzeti juhászkutyát. Az egyesület meghatározta a fajta standardját, melyben rögzítették a küllemi valamint a kutya karaktertulajdonságai iránti elvárásokat.

Az első törkönyvezett németjuszász Horand von Grafrath volt.

Horand von Grafrath

Horand von Grafrath

Von Stephanitz eredeti elképzelése a fajtával szemben „Német juhászkutyát tenyészteni annyi, mint munkakutyát tenyészteni” volt. A tenyésztők egy részénél ma is fontos szempont a munkaalkalmasság. A németországi Sieger résztvevőinek is szükséges munkavizsgával rendelkezniük.

Max von Stephanitz lovassági kapitányként megfelelő kapcsolatokkal rendelkezett a hadseregen belül, így sikerült elérnie, hogy a német juhászkutyát alkalmazzák katonai és rendészeti feladatokra. A világháborúk során is számos mentési feladatot végrehajtottak.

németjuhász háborúban

németjuhász háborúban

Egyik kiemelt tulajdonságuk a védőösztönük (kampftrieb) ami eredetileg a juhnyáj őrzését jelentette, ezt ma személy vagy területvédelemben hasznosítják.

A német juhászkutya a tudatos tenyésztés hatására ma is örömét leli a munkában, a tanulásban, ezért elsősorban olyan személynek ajánlható, aki hajlandó vele folyamatosan foglalkozni.