Ónémetjuhász, avagy a hosszúszőrű németjuhász kutya

Általános megjelenés:

A német juhászkutya középnagy, kissé nyújtott testalkatú, erős és jól izmolt, csontozata száraz, felépítése feszes.

Legfontosabb méretarányok:

A kanok marmagassága 60 cm-től 65 cm-ig – kívánatos méret 63-64 cm -, a szukák marmagassága 55 cm-től 60 cm-ig – kívánatos méret 58-59 cm – terjed. A testhossz 10-17%-kal meghaladja a marmagasságot.

Vézen (karakter):

A német juhászkutya kiegyensúlyozott, erős idegrendszerű, magabiztos, abszolút elfogulatlan és (ha nem ingerlik) jóindulatú. Ezen felül figyelmes és vezethető. Bátorság, kifejezett küzdőösztön és keménység jellemzi, ezáltal alkalmas kísérő-, őrző-, védő-, szolgálati- és terelőkutyának.

Fej:

Az ék alakú fej hossza nagyjából a marmagasság 40%-a. Nem lehet durva, vagy megnyúlt. Összességében száraz, a fülek között kellően széles. A homlok elölről és oldalról nézve csak enyhén domború. A középbarázda vagy nincs, vagy csak alig látható. Az agykoponya és az arckoponya aránya 50-50%. Az agykoponya szélessége nagyjából megegyezik hosszával. Felülről nézve a fülektől az orr felé fokozatosan keskenyedik. A ferde lefutású homlokvonal kifejezett stop nélkül folytatódik az ék alakú arcorri részben. Az állcsont és az állkapocs erőteljes. Az orrhát egyenes. Törés, vagy domborulat az orrháton nem kívánatos.  Az ajkak feszesek, jól záródnak és sötét színűek.

Az orr:

Az orrnak feketének kell lennie.

A fogazat:

Egészséges és hiánytalan (42 fogból áll a fogképlet). A német juhászkutya fogazata ollós harapású, vagyis a metszőfogak ollósan záródnak, oly módon, hogy az alsó metszőfogak külső-felső harmada zárul a felső metszőfogak belső-felső harmadához. Hiba a hátraharapás (ponty), az előreharapás (csuka), illetve a fogak közötti hézagok, valamint a ráharapás (harapófogószerű) is. Az állcsont és az állkapocs legyenek jól fejlettek, hogy a fogak mélyen beágyazódhassanak.

A szem:

Középnagy, mandulaformájú, kissé ferde metszésű, nem kidülledő. A szem színe lehetőleg legyen sötét. A világos, szúrós szem nem kívánatos.

A fül:

A német juhászkutyának középnagy, magasan tűzött, felálló, előre forduló, a hegyén csúcsban elhegyesedő füle van. A két fül tengelye párhuzamos, nem lehet elálló. Hiba az előrebicsakló és a lógó fül. Mozgás közben, illetve nyugalmi állapotban leengedett fül nem hiba.

Nyak:

Erős, jól izmolt, lebernyeg nélküli. A vízszinteshez viszonyítva a testtel 45°-ban illeszkedik.

Törzs:

A felsővonal a nyak illeszkedési pontjától indul, a magas maron és az egyenes háton keresztül az enyhén lejtő farig törés nélkül fut le. A hát kellően hosszú, feszes, erős és jól izmolt. Az ágyék széles, rövid, erős és jól izmolt. A far legyen hosszú és enyhén lejtő (kb. 23%-ban a vízszinteshez) és a felsővonal megtörés nélkül megy át a faroktőbe).

A mellkas:

Legyen kellően széles, az alsó része (alsómellkas) hosszú és kifejezett. A mellkas mélysége a marmagasság 45-48%-a. A bordák kellően dongásak legyenek. A hordó forma éppúgy hiba, mint a lapos.

A farok:

Érjen le legalább a csánkig, de a hossza ne haladja meg a hátulsó lábközép felét. A farok alsó éle dúsabban szőrözött. Nyugalomban a kutya enyhe ívben hordja. Izgalomban és mozgás közben feljebb emeli. A vízszintesnél nem emelje feljebb. Mesterséges (művi) farokkorrekció tilos.

Végtagok:

-Az elülső végtag:

Minden oldalról egyenesek, szemből nézve párhuzamosak legyenek. A lapocka és a felkar egyforma hosszú és erős izomzattal kapcsolódjon a törzshöz. A lapocka és a felkar egymással ideális esetben 90°-ot, a gyakorlatban 110°-ig tartó szöget zár be. A könyök se állásban, se mozgásban nem fordulhat ki, vagy be. Az alkar, amely minden oldalról egyenesnek látszik, száraz és erősen izmolt. Az elülső lábközép hossza az alkar hosszúságának kb. 1/3-a és azzal 20-22°-os szöget zár be. Az ennél dőltebb (több, mint 22°), vagy meredekebb (kevesebb, mint 20°) lábközép, csökkenti a használhatóságot, különösen a kitartást.

-A hátulsó végtag:

A hátulsó végtag kissé hátraállított. Hátulról nézve a végtagok párhuzamosak A comb és a lábszár közel egyforma hosszú és egymással kb. 120°-os szöget zár be. A comb erős és jól izmolt. A csánkízület erős és feszes, alatta a hátulsó lábközép függőleges.

-A mancs:

Kerekded, jól zárt, domború. A talppárna kemény, de nem merev. A karmok erős és sötét színűek.

Mozgás:

A német juhászkutya ügető típus. A végtagok hossza és egymással bezárt szöge olyan legyen, hogy mozgás közben a hátvonal ne változzon mialatt a hátulsó végtag a testet előretolja. Az elülső végtag szintén kellően térölelően tudjon mozogni. A hátulsó végtag túlszögeltségére irányuló hajlam csökkenti a feszességet és a kitartást, ezáltal a használati értéket. A korrekt testfelépítés és szögelések eredményezik a térnyerő, laposan a talaj fölött végzett mozgást. Ez a német juhászkutya fáradhatatlanságának benyomását kelti. Az előrenyújtott fej és a kissé felemelt farok is szerepet játszik az egyenletes és nyugodt ügetésben, a fül hegyétől, a tarkón keresztül a farokvégig tartó, lágy-lendületes és meg nem törő felsővonal kialakításában.

Bőr:

Lazán kötődik a testhez, de sehol nem redőzött.

Szőrzet:

-A szőrzet minősége:

A német juhászkutya szabályos szőrzete un. sima félhosszú, lágy aljszőrrel. A fedőszőr lehetőleg tömött, keményszálú és testhez simuló. A fejen, beleértve a fülek közötti részt, a végtagok elülső oldala, a mancsok és lábujjak szőrzete rövid, a nyakon kissé hosszabb és dúsabb. A lábakon egészen a lábközépig szintén hosszabb. A combokon pedig a szőrzet még hosszabb, ún. nadrágot formál.

-Színezet:

Fekete, vörösesbarnától a barnán és a sárgán keresztül a világos ordas jegyekig. Egyszínű fekete, ordas sötét foltokkal, fekete nyereggel és maszkkal. Kis fehér mellfolt, vagy kivilágosodott szőrzet a végtagok belső oldalán nem kívánatos, de megengedett. Minden színváltozatnál az orr fekete legyen. Maszk hiánya, világos, vagy szúrós szem, világostól a fehérig terjedő jegyek a mellkason és a végtagok belső oldalán, vörös farokvég és világos karmok, mind pigment hibának minősülnek és így is kell őket értékelni. Az aljszőrzet enyhén szürkés árnyalatú. A fehér színezet nem engedélyezett.

Méret és testsúly:

-Kanok:

Marmagasság: 60 cm-tól 65 cm-ig, ideális: 63-64 cm

Testsúly: 30 kg-tól 40 kg-ig

-Szukák:

Marmagasság: 55 cm-tól 60 cm-ig, ideális: 58-59 cm

Testsúly: 22 kg-tól 32 kg-ig

Here:

Két szemmel láthatóan jól fejlett, a herezacskóban elhelyezkedő herével kell rendelkeznie a kannak.

Hibák:

Az eddig leírtakhoz képest minden eltérés hibának minősül. Ezen hibák nagyságát az eltérés mértéke alapján kell értékelni.

Súlyos hibák: Azok az eddig leírtaktól való eltérések, melyek a kutya használhatóságát csökkentik.

   – Fülhibák: oldalt, vagy alacsonyan tűzött fülek, előrebicsakló, befelé dőlő és laza fül.

– Jelentős pigmenthiány.

 – Az általános feszesség nagymérvű hiánya.

Foghibák:

 – Az eltérés a szabályos ollós harapástól, foghiba és a nem kizáró foghiány.

Kizáró hibák:

  a) vézen gyenge, harapós és ideggyenge kutyák

b) bizonyítottan súlyos csípőízületi diszplázia,

c) féloldali és kétoldali rejtett heréjűség, az eltérő méretű, illetve kis, fejletlen here,

d) korrigált fül és farok

e) eltorzulások

f ) foghibák, foghiányok: 1 db P3 és egy további fog, vagy 1 db szemfog, vagy 1 db P4, vagy 1 db M1, illetve M2, vagy összesen három, vagy több hiányzó fog.

g) állkapocs fejlettségi hiba: 2 mm-nél nagyobb hátraharapás, előreharapás, az összes metszőfog ráharapása

h) magassági mérettől marmagasság 1 cm-nél nagyobb eltérés

i) albinizmus

j) fehér szőrzet, még ha a szem és a karmok feketék is